söndag 2 januari 2011

Neil Gaiman

Hello Diane,

jag vet att det är sent, klockan är 2 på natten, men jag sov till 3 på eftermiddagen idag så jag är inte det minsta trött. Jag får försöka gå upp tidigt imorgon så jag får ordning på dygnet.

Jag tänkte att jag skulle skriva lite om min favoritförfattare Neil Gaimans böcker.


American Gods (2001)


Shadow blir frigiven från fängelset, hans liv är upp och ner. Han möter en man med namnet Mr. Wednesday som han börjar jobba för. Dom gör en otrolig resa genom Amerika.
Jag var lite skeptisk till den här boken från början, jag hade läst typ två kapitel tidigare och inte fastnat och lagt den på hyllan. Men gav den en ny chans och blev helt slukad. Den är jättebra, fullproppad med mytologi och spänning.
Mitt favoritcitat i den här boken är:
"Say 'Nevermore'," said Shadow. "Fuck you," said the raven.


Anansi Boys (2005)


Charles "Fat Charlie" Nancy heter huvudpersonen i den här boken. När hans pappa Mr Nancy dör får han reda på att hans far är en gammal spindelgud, Anansi, och en dag står en främling utanför dörren som påstår sig vara hans bror.
Det här är en av mina absoluta favoritböcker. Den är fantastiskt rolig. Jag läste den här långt innan American Gods och fick reda på under tiden som jag läste den att Anansi Boys är en spin-off till American Gods. Mr Nancy är med i den med och nämner sin omöjlige son. Väldigt roligt!


Coraline (2002)


Coraline, inte Caroline, flyttar med sina föräldrar till ett stort hus, hon har tråkigt och går på egen upptäcktsfärd. Hon hittar en spännande dörr som leder till ett parallellt universum, där finns allt som finns i den vanliga världen förutom att allt är roligt och den andra mamman och den andra pappan ägnar henne mer uppmärksamhet. Men denna idyllvärld visar sig vara mardrömslik och de andra föräldrarna är riktigt otäcka.
Det här är egentligen en ungdomsbok. Har även getts ut i serieform och gjort en animerad film (boken är såklart bättre än filmen)


Fragile Things (2006)


Nu får jag hålla mig i skinnet för det här är en av de få Neil Gaiman-böcker som jag inte har läst ännu. Hursomhelst så är det en samlig noveller och poesi av Neil Gaiman, bland annat ska en av novellerna handla om Shadow, två år efter American Gods utspelade sig, och jag ser verkligen fram emot att läsa den här!


Good Omens (1990)


Armageddon står inför dörren och Ängeln Aziraphale och demonen Crowley ska finna Antikrist för att försöka få över honom på "rätt" sida. Problemet är att Antikrist blivit förväxlad med en annan pojke.
Den här boken skrev Neil Gaiman tillsammans med en annan av mina favoritförfattare: Terry Pratchett. Och det är rakt igenom en fantastisk bok. Väldigt rolig och välskriven. Som vanligt när det gäller dessa herrar.


M is for Magic (2007)


Även detta är en samling noveller. Den här har jag läst och kan intyga att dom är helt fantastiska.
Här får ni ett smakprov:Neverwhere (1996)


Under London finns London Below, en stad under staden. Här hamnar Richard Mayhew av en slump, mitt uppe i ett äventyr tillsammans med flickan Door och livvakten Hunter.
Jag har precis läst ut den här boken, och den är fantastisk, jag kan tänka mig att om man bor i London så är den ännu bättre!
Den här boken har även gjorts som TV-serie av BBC, jag ser fram emot att se den.


Odd and the Frost Giants (2008)


Odd är en vikingapojke som är halvt oduglig, han har förlorat sin far, han är halt och vintern verkar aldrig vilja ta slut. Men när han hjälper en björn som fastnat i skogen vänder hans liv och utvecklar sig till ett äventyr tillsammans med de nordiska gudarna Tor, Oden och Loke.
Liksom Coraline är detta en ungdomsbok och jag läste ut den på en kväll. Mycket mysig, jag hoppas dom gör en film av den här med :)


Stardust (1998)


Tristran Thorn är tokigt kär i den vackra Viktoria och vid ett stjärnfall lovar hon att om han hämtar hem stjärnan åt henne ska hon gå med på att gifta sig med honom. Samtidigt ser tre häxor stjärnan falla och ger sig av i jakt på denna, fast med helt annat uppsåt.
Det här är en av mina absoluta favoritböcker någonsin. Den har allt! Fantastiska karaktärer, onda häxor, vacker fantasy. Har även gjorts till film men läs läs läs boken!


The Graveyard Book (2008)


Nobody Owens är en pojke som uppfostras av spöken på en kyrkogård. Hans familj blev mördad och nu är han revanschsugen!
Detta är Gaimans bästa ungdomsbok. Helt fantastisk

4 kommentarer:

 1. Neil Gaiman är bra, var år och dar sen sist jag läste något av honom. Senast var nog då Colarine kom ut, så har ju missat några böcker. Blev lite sugen på Anansi Boys...

  SvaraRadera
 2. Good omens har jag redan plöjt igenom, den är bra. Brukar gå i perioder vad jag läser för böcker. Har nyss börjat läsa True blood serien, är för otålig för att vänta på att serien ska fortsätta..haha...
  I övrigt på sista tiden har jag läst endel av Douglas Coupland och James Randi...

  SvaraRadera
 3. och btw, såg neverwhere tv-serien, ha inte för höga förhoppninga. Jag tror jag hade det och blev tyvärr en gnutta besviken :/

  SvaraRadera
 4. haha, man får vara lite efter då dte gäller vampyrer, jag gillar eg bara true blood, twillight klarar jag inte alls. Not my cup of tea. Tror jag är för oromantisk för att klara av glittriga vampyrer ^^
  Åh jag som älskade jpod, tyckte boken var 100 ggr bättre än serien, men var kanske för att jag läste boken innan jag såg serien. Eleanor Rigby , Hey Nostradamus eller Generation X kanske kan vara bra första böcker(?)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...