måndag 24 januari 2011

Konsten att få MVG

Hello Diane,

skolan har börjat igen, det är därför det är lite torrt här på bloggfronten.
Jag har ett prov imorgon men unnar mig en välförtjänt paus från böckerna och anteckningsblocken.
Det går bra för mig i skolan och jag hade tänkt dela med mig om hur jag pluggar inför ett prov.
Kom ihåg att alla är olika, man lär sig på olika sätt och tar olika lång tid på sig, men såhär går jag till väga.

Förutsättningar
Bland det viktigaste om man vill lyckas på ett prov är att vara på lektionerna/föreläsningarna. Man ska även införskaffa eventuell studielitteratur. Var i tid och var uppmärksam under hela lektionen. Anteckna. Skriver läraren något på tavlan är det oftast något som hon/han anser vara viktigt, detta ska alltid antecknas!
Om man inte förstår måste man fråga, hellre fråga och verka dum än att sitta tyst och förbli dum! Det är mitt motto :) Lika bra att fråga när man har en kompetent person som faktiskt kan svara istället för att sitta hemma och slita sig i håret efteråt för att man inte förstår.

Tidsplanering
Att planera sin tid och ha framförhållning är skitviktigt om man vill lyckas med något alls i livet. Jag brukar börja plugga inför prov ca 1 vecka innan själva provet, men det varierar såklart. Är det ett större prov måste man såklart börja tidigare. Det handlar om att prioritera hela tiden. Skjut inte upp det du faktiskt kan göra idag så kanske du kan vara ledig (med gott samvete!) imorgon.

Studieplanering
När jag väl sitter vid mitt skrivbord, jag har plockat fram mitt anteckningsblock, studielitteratur, stenciler, instuderingsfrågor etc som man kanske fått från sin lärare, jag har försett mig med lite motivation (i mitt fall i form av choklad :P)
så är det bara att sätta igång och göra en studieplanering för hur man ska lägga upp prov-pluggandet.

Min planering för morgondagens prov i social omsorg har sett ut såhär:
* Läsa kompendiet om åldrande
* Läsa kapitel 4, 8 och 20
* Läsa SoL-häftet
* Svara på instuderingsfrågorna från läraren
* Läsa igenom lektionsanteckningarna
* Skriva egna frågor samt svara på på dem.

In-nötning
Genom att först läsa igenom allt material och sedan/samtidigt skriva egna frågor på texten är jättebra. Det är nog det bästa sättet att lära sig på. En vän till mig som gick lärarhögskolan tipsade om det och det funkar fantastiskt bra.
Det är otroligt givande att försöka sålla ut i all text vad som är och inte är relevant. Vad behöver jag kunna? Vad är viktigt?
När man nött detta ett tag kan man be en snäll själ (jag har världens bästa sambo som gärna hjälper mig) att förhöra en på ens egna frågor, kanske även på eventuella instuderingsfrågor från läraren. När man får frågorna ställda muntligt, och man inte kan tjyvkika på svaren får man reda på vad man kan och vad man behöver plugga extra på.

Övriga tips
* Sov ordentligt! Det GÅR INTE att plugga om man har sömnbrist.
* Skippa alkoholen dagarna du pluggar, annars kommer du bara förlora det du pluggat in ändå.
* Ta pauser! Sträck på dig, spela tv-spel, ta en promenad, ring en vän, diska, busa med hunden, virka, läs en blogg, blogga. Vad som helst som får dig att tänka på annat en stund.
* Lyssna på vacker musik medan du läser. Jag brukar lyssna på det här när jag pluggar.
* Börja i god tid och ta lite i taget. Det funkar inte att försöka läsa 4 kapitel och göra frågor på detta på samma kväll. Det blir pannkaka och du kommer bli arg och ledsen. Dela upp det, gör lite i taget. Och sedan repetera, repetera, repetera!

Jag hoppas att ni gillar mina tips och att det kan hjälpa någon att lyfta sin studiemotivation och sina resultat!

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...